Jaap Nieuwenhuis

portret-Jaap1

Geboren 1927 te Deventer.

Kunstacademie Arnhem en Rijksacademie Amsterdam

In de jaren ’60 illustreert en ontwerpt Jaap voor de Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet. Over deze periode is een boek met vele ontwerpen en illustraties uitgegeven in 2014. ‘kostuumontwerpen voor het theater’.

Docent modeltekenen aan de Minerva Academie te Groningen en Christelijke Kunstacademie te Kampen.

Jaap en Paula Thies verhuizen naar Welsum , gemeente Wijhe Olst.

Jaap tekent in deze periode mee met zijn leerlingen. Deze tekeningen zijn aangekocht en onderdeel van het Rijksprentenkabinet te Amsterdam.  In 2009 wordt het boek ‘modeltekeningen’ van Jaap uitgegeven.

Na jaren iIlustrator  voor onder andere de Avro bode diverse educatieve jeugdboeken en tijdschrift Okki begint Jaap na 1985 aan een niet gebonden stijl.

Jaap exposeert solo bij onder andere Kunstzaal van Heyningen te Den Haag. Famke van de Kooi te Zoelen en Galerie Erdmann te Heerde.

Na 2000 begint Jaap met het vastleggen van zijn eigen omgeving. Zijn huis. De tuin. De aquarellen worden samengebracht in het boek ‘Portret van een huis’  in 2005. Ook een aantal van deze werken worden aangekocht door het Rijksmuseum en hebben een permanente plek in het prentenkabinet.

Eind 2012 publiceert Jaap het boek ‘Een huis op het Oudekerksplein, Amsterdamse verhalen uit de periode 1947-1952. Een boek met 50 verhalen geïllustreerd door tekeningen en foto’s beschrijft Jaap het wel en wee in en om de Amsterdamse rosse buurt direct na de tweede wereldoorlog.

In 2006 trouwt jaap met Betsy van der Meer. Samen wonen zij tot 2018 in Welsum. Heden wonen Jaap en Betsy in Deventer.